Zlata Oekraïense Natuurhoning is 100% een natuurproduct uit Oekraïne. Het land staat bekend om haar vruchtbare grond en om haar weidse velden en akkers. In het Oekraïense steppelandschap zetten de imkers hun bijen uit (de Apis mellifera acervorum Scor.) en die zijn dan druk bezig met het maken van de lekkerste honing.

Zlata honing

Bijen houden en productie van honing gebeurt in Oekraïne al sinds de oudheid. Een oud ambacht met een erg lange geschiedenis. Zlata honing komt rechtstreeks bij de Oekraïense imker vandaan. Een puur natuurproduct zonder enige toevoegingen en het is ook niet gemengd met andere honing, zoals dat wel gebeurt met de meeste EU- en niet-EU-honing.

Daarnaast worden de bijen, wanneer ze het nodig hebben, bijgevoerd met hun eigen honing en niet met suiker. En dat verschil proef je!
Uiteraard krijgt de imker een eerlijke prijs voor zijn honing.

Rauwe honing

Zlata honing is rauwe honing. Wat betekent dat, rauwe honing? De honing wordt dan koud geslingerd; dat wil zeggen dat de honingraten niet warm gemaakt worden om de honing eruit te slingeren. Als honing namelijk te warm wordt (40 graden of meer) dan verliest het zijn vitaminen en ingrediënten, die de honing nu juist zo gezond maken.

Tip:
Doe honing niet in hete thee, maar laat
jouw kopje thee eerst voldoende afkoelen!
Dan is het niet alleen lekker,
maar ook gezond!



Omdat Zlata honing 100% een natuurproduct is, is het ook onbeperkt houdbaar. Onbeperkt, mits het ook op de juiste manier bewaard wordt: bewaar de honing op een donkere, koele plek met het deksel er goed op. Dan kan de honing namelijk geen vocht onttrekken uit de omgeving. Met honing is het eigenlijk zo: hoe minder vocht, hoe beter houdbaar.

Natuurlijke honing wordt hard, op een of twee soorten na. Om de honing weer vloeibaar te maken, moet je het rustig verwarmen. En dat kan als volgt:
Neem een pannetje water en leg een theedoek op de bodem. Zet de pot met honing op de theedoek in de pan. Zet de pan op een laag vuur. Hou wel de temperatuur in de gaten, dat het niet té warm wordt. En dan is het gewoon even wachten tot honing weer vloeibaar is.


Beeld: George Poinar Jr., OSU College of Science

Over de bij

Bijen bestaan al 120 miljoen jaar. Toen de wereld werd gedomineerd door dinosauriërs, vlogen deze beestjes rond, op jacht naar andere insecten. Ze waren namelijk eerst carnivoren. Ze evolueerden echter in nectar-etende insecten. En planten en bloemen ontwikkelden een nauwe relatie met deze geelzwarte diertjes.



Tegenwoordig zijn er meer dan 20.000 verschillende soorten bijen. In Nederland komen er zo’n 360 soorten voor, waarvan wij de honingbij uiteraard het beste kennen.

Het gaat helaas niet goed met de bijen; meer dan de helft van de soorten wordt met uitsterven bedreigd! Door chemische bestrijdingsmiddelen, ziektes, een tekort aan geschikte bloemen en klimaatverandering is het voortbestaan van de bij (en van andere insecten) in gevaar. En dat is niet alleen slecht nieuws voor de bij, maar ook zeker voor de natuur en voor de mens: bijen bestuiven namelijk 80% van alle planten, bloemen en gewassen.

Een volwassen bij leeft maar een aantal weken. De rest van het jaar is het een larve of een pop. Van de hommel en sommige groefbijen kan het vrouwtje een half jaar oud worden. De koningin van de honingbij overwintert met een deel van haar volk.

Bijen leggen hun eitjes in een nestje. Sommige bijen maken een holletje in de bodem en andere bijen gebruiken holle ruimten boven de grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan holle stengels en gaten en spleten in een muur.

In Nederland komen voornamelijk solitaire bijen voor. Sommige soorten, waaronder de honingbij, zijn sociale bijen. Bijen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo is de hommel veel groter dan de maskerbij en heeft de hommel een wollige, kleurrijke beharing, terwijl andere bijen bijna kaal zijn.

Als een bij nectar zoekt in een bloem, neemt hij ook stuifmeel mee. Zo komt de stuifmeel in een andere bloem en zo worden planten en bomen bevrucht. Maar liefst 80% van de planten in Nederland zijn voor de bestuiving afhankelijk van insecten.




Help de bij!

Juist omdat het niet goed gaat met de bijen, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Versier daarom je tuin met verschillende bloemen en bloeiende planten. En hang één of meerdere bijenhotels in de tuin of op het balkon.



Contact

Me and Youkraine
Klaas Pot
Groningen
tel: +316 22 43 68 76
info@meandyoukraine.com
K.v.K. 02078701

UKRAINIAN BANDS AND SINGERS

Zlata Ognevich

Okean Elzy

Tina Karol

The Hardkiss

Christina Solovy

Jamala

Druha Rika

Piccardysky Tertsiya

Ruslana

Skryabin

Alyosha

Antityla

Olexander Ponomarev